Televízny duel medzi Trumpom a Bidenom sa koná 29.septembra v Clevelande

22.09.2020 23:18

V  USA  je najdôležitejšou udalosťou prezidentského volebného boja vždy televízny súboj kandidátov na najvyšší úrad v štáte. Bude trvať 90 minút a bude ho moderovať Chris Wallace z FoxNews. Moderátor dáva otázky a Trump a Biden – každý z nich má dve minúty na odpoveď.

Stretnutie Trumpa s Bidenom pred kamerami bude ešte dodatočne okorenené prebiehajúcim ostrým sporom Demokratov a Republikánov vo veci obsadenia uvoľneného miesta na Najvyššom súde USA po tom, ako 18. septembra skonala sudkyňa Ruth Bader Ginsburg.

Bude to  večer prvej priamej konfrontácie oboch pred očami národa. Všetky veľké televízne vysielače ju budú prenášať priamo.

Zdá sa, že Trump si je celkom istý, že Bidena v slovnom súbojí hravo porazí. Len pred niekoľkými dňami počas  volebného vystúpenia pred svojimi prívržencami vyvolal veľké výbuchy smiechu,  keď vyhlásil, že Biden si určite nechá od svojich lekárov podať vhodný a účinný „doping“, aby neodpadol počas televízneho súboja s ním.

Amerika je vynálezcom týchto televíznych súbojov a urobila z nich dokonalé americké divadlo, ktoré však má obrovský politický dopad.

Všetko je tam dôležité, aj každá maličkosť – frizúra, oblek, kravata, držanie tela, úsmev, výsmech, rétorika, reč tela, emocionalita, hlas a jeho pôsobivé nasadenie a napokon aj verbálne obsahy.  Všetko je presne naplánované a dôkladne nacvičené vopred. Aj mimika, gestikulácia a spontánnosť.

Každý detail v prejave a správaní protivníka analyzujú poradcovia a zisťujú jeho slabé i silné stranky a skúmajú, ako ho možno účinne znervózníť.

Najdôležitejšie je to, aký celkový dojem zanechá vystupovanie kandidáta, obsahy sú až druhoradé. Čo budú hovoriť, to vie väčšina voličov už dávnejšie. Veď predsa to počúvali celé mesiace. Podrobnosti politických programov Demokratov a Republikánov ľudí pred obrazovkami neveľmi zaujímajú.

Oveľa viac im ostane v pamäti účinné ironické zosmiešnenie súpera a či skvelá metafora alebo vtipne pohotová a rýchla replika. Oceňuje sa aj emocionálny pátos, ale nie prehnaný, ako aj kontrolovaná agresivita, tá je pokladaná za prejav dynamickej osobnosti.

Dôležité je samozrejme aj to, ako budú podávať v nasledovných dňoch po 29. septembri média priebeh súboja a koho vyzdvihnú ako lepšieho.

Ako ukazujú analýzy predošlých podobných volebných súbojov prezidentských kandidátov, tak mnoho voličov hneď po ich skončení nedokázalo povedať, kto bol víťazom a tu im potom pomôžu média.

Ak Biden v súbojí dokáže byť rovnocenný s Trumpom, tak má veľkú výhodu, lebo veľká väčšina médií v USA je za Demokratov, a tie ho potom vyhlásia za víťaza. A mnohí voličí, hoci mali iný názor, tak ho zmenia na základe výpovedí v médiách.

V USA v takýchto voľbách dostane hlasy nie vždy ten, kto je lepší, ale ten, kto bol lepší, ako sa všeobecne očakávalo.

Aj tu má Biden malú výhodu, lebo je pokladaný za slabšieho. Ak sa mu podarí na obrazovkách vyvolať dojem, že nie je až taký slabý, tak mu to prinesie viac hlasov. Trumpov tím bude však robiť všetko pre to, aby ich šéf ukázal, že Biden je ešte slabší, ako sa to javilo.

Ak sa to ale nepodarí, tak Bidenovi bude stačiť aj nerozhodný výsledok na to, aby zvíťazil.