Sociálne média USA sa stali cenzormi slobodnej mienky a hrobármi demokracie

17.01.2021 23:03

Vždy keď demokracia niekde stroskotala a potom prišlo k diktatúre, tak najprv začala politika cenzúrovať a obmedzovať médiá. V našej dobe je to však opačne. Mediá, a to predovšetkým sociálne médiá, teraz cenzúrujú politikov, ktorí im z nejakého dôvodu nevyhovujú a cenzúrujú aj ľudí, ktorí sa podľa nich nesprávajú politicky korektne, alebo hlásajú svoj slobodný názor, ktorý je v rozpore s ideológiou, ktorú šíria vlastníci sociálnych médií.

V USA sa stal obeťou cenzúry sociálnych médií prezident Trump. Internetoví giganti Twitter a Facebook deaktivovali prezidentove Accounts. Tým bola zničená a „vygumovaná“ štvorročná história jeho tweetov. Bola tak vykonaná dokonalá digitálna cenzúra vlastného demokraticky zvoleného prezidenta.

Možno to vnímať aj ako smrtiacu ranu zasadenú americkej demokracii. A možno s istotou predpokladať, že to bolo vykonané so súhlasom a či dokonca na podnet Demokratov.

Krátko pred poslaním prezidenta do trvalého digitálneho vyhnanstva odstránil Facebook a Twitter dokonca aj jeho video, v ktorom vyzýval demonštrantov a svojich prívržencov, aby išli pokojne domov a aby z ich strany neprišlo k násilnostiam.

Je úbohým vysvedčením celého žurnalizmu – ale najmä nemeckého – ktorý sa hlási k politickej korektnosti, že nad touto cenzúrou amerického prezidenta prejavili veľkú radosť.

Nejde mi tu o obhajovanie Donalda Trumpa, ale každý skutočný demokrat musí, alebo mal by vidieť v tomto vývoji obrovské nebezpečie pre demokraciu.

Lebo ak sociálne média bez mihnutia oka si dovolili vyhasiť „twitterový život“ amerického prezidenta, tak to ešte oveľa ľahšie urobia s každým, kto sa im nejakým spôsobom znepáči.

Toto je začiatkom konca každej slobodnej spoločnosti – lebo to, čo sa v súčasnosti odohráva, je koniec jednej epochy a začiatok novej. Nastavujú sa úplne nové pravidlá a občania sú štátom v spolupráci s médiami transportovaní do novodobého stredoveku a stávajú sa podľa potrieb takéhoto štátu jeho rukojemníkmi bez práva na vlastné samostatné rozhodovanie.

Štát a sociálne médiá tu idú spoločne ruka v ruke proti občanovi v zbavovaní jeho slobôd a jeho demokratických práv a robia to pod zámienku „šľachetných“ vyhlásení, že ho ochraňujú a že je to len a len pre jeho dobro.

A nástupom k moci Demokratov v USA, s nastrčenou figurkou prezidenta Bidena, ktorý je ovládaný a manipulovaný kruhmi, ktoré budú mať reálnu moc, padnú aj posledné zábrany na ceste k totálne ovládanému občanovi.

Žiaľ, občan tento vývoj nesmierne podcenil a prvé náznaky tohto politického trendu, ktorý sa markantne začal prejavovať na prelome tisícročí, a odštartoval novú epochu ľudstva, ponechal úplne bez povšimnutia.

Bol úplne unesený a zaslepený tým, čo všetko, aké „úžasné vymoženosti“ mu sociálne siete na čele s Googlom ponúkali. A naivne a bez rozmyšľania padal čoraz hlbšie a odovzdanejšie do pasce, ktorá mu bola šikovne nastavená a za cenu toho, že ich používal im postupne a dobrovoľne odovzdal celú kontrolu nad svojou osobou a takpovediac aj všetky informácie o nej.

A tak sa rýchlo stal len úbohou a bezmocnou korisťou v ich rukách. Svojim nesmierne povrchným životným štýlom, ktorý si dal nanútiť, sa stal totálne závislý od nich, takpovediac drogovo závislý – lebo sociálne médiá sa stali jeho najvyššou drogou a či jeho novým najvyšším božstvom, ktorému sa len devótne a oddane klania.