Republikáni označujú obžalobu Donalda Trumpa za hanebné zneužitie moci Demokratmi

31.03.2023 23:45

Nahnevaní Republikáni vnímajú obvinenia voči bývalému americkému prezidentovi Trumpovi ako jednoznačne len politicky motivované.

 

Rozhodnutie Grand Jury odsudzujú ako „nehorázne“ a hovoria o „bezprecedentnom zneužití moci“.

 

Mnohí republikánski politici sú do krajnosti pobúrení po tom, ako sa Veľká porota v New Yorku rozhodla obviniť bývalého prezidenta USA Donalda Trumpa. Konzervatívny predseda súdneho výboru americkej Snemovne reprezentantov Jim Jordan označil tento krok za "katastrofálne nehorázny".

 

Republikánsky predseda Snemovne reprezentantov Kevin McCarthy uviedol, že Snemovňa reprezentantov bude brať na zodpovednosť manhattanského okresného prokurátora Alvina Bragga za jeho "bezprecedentné zneužitie moci", ktoré je obrovskou hanbou americkej justície.

 

Guvernérka Arkansasu Sarah Huckabee Sanders, ktorá bola Trumpovou tlačovou tajomníčkou Bieleho domu, vyzvala Bragga, aby odstúpil.

 

Jedna z Trumpových najvernejších podporovateľov v Kongrese Marjorie Taylor Green povedala, že Trump je nevinný a je jediný, kto "stojí v ceste týmto novodobým tyranom".

 

Išlo o absurdné konanie prokuratúry v štýle „tretieho sveta“, povedal Eric Trump, syn exprezidenta. Cieľom obžaloby je eliminovať politického súpera v predvolebnom roku pred prezidentskými voľbami v roku 2024.

 

Donald Trump mladší, ďalší z Trumpových synov, povedal, že to je proces, pri ktorom by sa dokonca ešte aj "Mao, Stalin a Pol Pot hanbou červenali". 

Toto rozhodnutie je šialené.

 

Prokuratúra potvrdila Trumpove obvinenia z trestného činu vo štvrtok večer. Bragg v tomto zmysle vydal vyhlásenie a naznačil, že už čoskoro bude Trump oficiálne predvolaný, aby sa dostavil do New Yorku ako obžalovaný, kde bude vypočúvaný.