Putin a Trump stoja za ním: Macron vyhlásil nacionálny boj proti politickému islamu

30.10.2020 23:47

Po brutálnom islamistickom atentáte s troma mŕtvymi v Nizze a viacerými zranenými francúzski kriminálni experti horúčkovito pátrajú po prípadných spolupáchateľoch.

Prezident Macron prišiel krátko po atentáte do Nizze a prisľúbil katolíkom urobiť všetko pre ich podporu. V piatok doobedu sa stretol s predstaviteľmi Nacionálnej Bezpečnostnej Obrannej Rady, aby s nimi prediskutoval ďalší postup francúzskych bezpečnostných zložiek v boji proti islamskému terorizmu na francúzskom území. Prítomný bol aj anti-teror štátny prokurátor Jean-François Ricard.

Francúzsko bolo v posledných týždňoch opäť intenzívne postihnuté islamským terorizmom. Paríž vyhlásil najvyšší stupeň varovania pred terorizmom pre celú krajinu.

Islamista, ktorý v katedrále Notre Dame v Nizze zavraždil troch ľudí, je tuniský občan, 21 ročný Brahim Aouissaoui. 20. septembra prišiel ilegálne v člne s ďalšími migrantami z Afriky na ostrov Lampedusa do Európy. Bol dopravený do Bari a tam ho 9. októbra talianske úrady vyzvali, aby do týždňa opustil Taliansko. Z Talianska sa dostal ilegálne do Francúzska. Docestoval do Paríža.

Vo štvrtok už bol v Nizze a okolo 9. ráno vraždil a zraňoval ľudí v katedrále. V tom čase boli v jej blízkosti náhodne štyria policajti, ktorí ho postrelili. V piatok predpoludním bol jeho stav v nemocnici ešte veľmi kritický.

Ruský prezident Vladimír Putin vyjadril francúzskemu národu hlbokú sústrasť a povedal, že Rusko podporuje Francúzsko v jeho boji proti islamistickému terorizmu.

Prezident Trump napísal na twitteri, ze USA stoja v tomto boji po boku Francúzska.

Nizza už bola pred štyrmi rokmi dejiskom strašného islamistického teroru. Jedneho z najkrvavejších na európskej pôde.

V roku 2016 bol 16. júla veľký štátny sviatok Francúzska a na známej promenáde des Anglais v Nizze pri mori bolo podvečer veľké množstvo ľudí, keď islamský terorista sediaci vo veľkom nákladnom aute vo veľkej rýchlosti vrazil do davu a rútil sa cez neho a pritom ich vraždil.

Zahynulo 86 ľudí a stovky boli zranené.

Islamistický terorizmus  a vraždenie kresťanov doslova explodovalo v Európe po „pamätnom“ roku 2015, keď  Merkel nezákonne otvorila hranice pre každého, kto sa vydával za utečenca a migranta.