Nemecké banky varujú vládu: Strednej vrstve hrozi krach a núdza v starobe

18.09.2022 23:14

Podľa vyhlásenia Helmuta Schleweisa, naslovovzatého odborníka práve na financie strednej vrstvy, je jej situácia už teraz, keď sa to najhoršie ešte len začína, dramaticky alarmujúca. Schleweis vie veľmi dobre o čom hovorí a vie to oveľa lepšie ako vláda v Berlíne, ktorá je nielen pre túto problematiku spoločnosti úplne slepá a ešte viac khluchá.

Pritom úpadok nemeckej strednej vrstvy prebieha už dlhú dobu, teraz jej ale hrozi dramatický koniec. A keď skrachuje stredná vrstva, tak v podstate skrachuje celé Nemecko, a to zároveň bude mať katastrofálne dôsledky pre celú Európu.

V roku 1995 patrilo v Nemecku k strednej vrstve viac ako 70 percent obyvateľstva. V roku 2022 je to okolo 63 percent, pričom dramatický úpadok strednej vrstvy prišiel s koronou, keď štát vyhlásil nezmyselné opatrenia, o.i. lockdowny ničiace ekonomiku a ťažko postihujúce strednú vrstvu.

A tento úpadok pokračuje ešte dramatickejšie práve teraz, keď Nemecko poskytuje neprestajne obrovskú finančnú pomoc Ukrajine a zároveň má obrovské ekonomické straty v dôsledku protiruských sankcií.

Helmut Schleweis je prezident Deutscher Sparkassen (DSGV), ktorých je v Nemecku 376. Tieto banky sú z veľkej časti závislé od toho, že občania si pravidelne v nich uložia peniaze, ktoré si ušetria.

Prezident DSGV varoval politikov v posledných týždňoch už viackrát – naposledy pred niekoľkými dňami na tlačovej konferencii – že v dôsledku extrémne stúpajúcich cien za energie a potraviny musí až 60 percent nemeckých domácností vydať každý mesiac na živobytie a na všetky ostatné pravidelné každomesačné výdavky kompletne všetky svoje mesačné príjmy, čo znamená, že neušetria ani jediný cent.

A to je ešte len začiatok toho, čo bude nasledovať.  Dosiaľ na jeho varovné výzvy nereagoval ani jediný politik vládnej koalície.

Schleweis preto teraz uverejnil ďalšiu hrozivú prognózu, ktorá bude podľa neho už zakrátko zdrvujúcou realitou, a tá znie naozaj apkalypticky:

Čoskoro nebude rodinám v Nemecku stačiť ani mesačný netto príjem 3600 eur. A tak sa časť z nich bude zadlžovať a druhá časť bude míňať ušetrené peniaze.