Michelle Obama obvinila Trumpa, že dáva zatvárať deti migrantov do „klietok“

23.08.2020 23:00

To je už volebná podpora pre Joe Bidena. Toto obvinenie predniesla Obama pred niekoľkými dňami na tzv. nominačnom kongrese Demokratov. Vyhlásila, že Donald Trump pozdĺž hranice USA s Mexikom má k dispozícii zariadenia podobné veľkým „klietkam“, kde dáva neľudsky zatvárať deti migrantov po tom, ako boli surovo oddelené od rodičov.

Povedala, že mala možnosť sa o tom presvedčiť na vlastné oči.

To všetko o  niečo neskôr ale  analyzovali Fact Checker z USA- Associated Press.

 

Výsledok ich analýzy:

 

Klamstvo a prekrúcanie faktov od Michelle Obama

a, je síce pravdou, že podľa pravidiel utečeneckej politiky Donalda Trumpa sú deti na hraniciach USA s Mexikom oddelené od rodičov.

 

b, ale Michelle Obama zamlčala, že „klietky“ dal postaviť jej manžel, keď bol prezidentom USA a bol to on a tým aj Joe Biden, kto ich dali do používania. A to za tým istým účelom, ako to robí Trump. Boli do nich prechodne zatvorené deti migrantov.

Nie sú to však klietky, ako tvrdí Michelle Obama a aj ostatní Demokrati, ale priestory uzavreté reťazami, ktoré sa nachádzajú v hraničných zariadeniach a kde sú dočasne umiestňovaní migranti oddelene podľa pohlavia a veku.

 

c, Demokrati teraz šíria v médiách a sociálnych sieťach snímky detí v „klietkach“, ako keby boli nasnímane v prítomnosti. Chcú tak škodiť Trumpovi. Pritom sú to snímky z roku 2014. Ukazujú viacero z tisíciek detí, ktoré prešli cez hranice a Obama ich dal zadržať a umiestniť vo svojich „klietkach“.

 

Michelle Obama na záver svojej reči vyzdvihla Joe Bidena a chválila jeho zásluhy:

„Vie najlepšie čo treba urobiť, aby zachránil našu ekonomiku. Vie aj to, ako poraziť pandémiu a ako treba najlepšie viesť a riadiť našu krajinu.“

Prezident Trump reagoval na reč niekdajšej First Lady USA pokojne a s dávkou irónie. Napísal na twitteri:

„Prosím niekoho, aby to Michelle vysvetlil, že Donnald Trump by teraz nebol v peknom Bielom Dome, keby jej muž Barack, nebol robil takú zlú prácu………“