Keď slnká zomierajú

27.08.2014 19:08
 

Ako to bude vyzerať, keď naše Slnko bude umierať? Astronómovia si to môžu pozrieť v kozme, vo vzdialenosti približne 350 miliónov svetelných rokov. V tej vzdialenosti od nás je súhvezdie Labute a v ňom hviezda Chi Cygni, ktorá má podobnú veľkosť ako naše Slnko. Je však o päť miliard rokov od neho staršia a pomaly sa blíži jej posledná hodina. 

Stráca konštantné žiarenie a začína blikotať, to znamená, že sa mení veľmi silne jej jas. Raz je možné pozorovať Chi Cygni len s najsilnejšími teleskopmi, inokedy ho vidno voľným okom. Jeho vodíkové jadro - základ homogénneho žiarenia - dohorelo. Blíži sa fáza, keď začne kolabovať. Vtedy začne narastať vnútorný tlak a príde k zapáleniu iných chemických elementov. Chi Cygni sa bude pritom farbiť do červena, začne pulzovať a enorme sa zväčšovať. 

Ak by hviezda Chi Cygni bola na mieste nášho Slnka, tak by už pohltila planétu Mars.  Čoskoro v tomto stave nasleduje gigantická explózia, pri ktorej hviezda vystrelí do kozmu veľkú časť svojej hmoty, podstatne sa  zmenší  a existuje v tejto forme ďsalej ako biely trpaslík.