Vedci dokázali existenciu Einsteinových gravitačných vĺn. Prichádzajú z hĺbok kozmu

11.09.2017 22:57


Gravitačné vlny, ktorých existenciu teoreticky predpovedal ešte v roku 1916 Einstein, sa stali realitou. Teraz po sto rokoch od jeho geniálnej „predpovede“ sa udiala absolutná senzácia.

Medzinárodnému tímu fyzikov sa ich podarilo po prvý krát priamo dokázať. Podľa Einsteinovej teórie relativity vzniká gravitácia tým, že hmota v kozme svojou prítomnosťou zakrivuje  jeho štvordimenzionálny časopriestor.

V tomto zmysle tak robí aj naše Slnko a priťahuje k sebe všetky planéty. Treba si uvedomiť, že ale aj naše planéty vyvíjajú gravitačné pôsobenie na Slnko a priťahujú ho k sebe. Všetky telesá v kozme sa navzájom gravitačne priťahujú.

Einstein postuloval gravitáciu ako silu nekonečného diaľkového pôsobenia.

To znamená, že každé teleso pôsobí svojou gravitáciou až na hranice kozmu. Podľa geniálneho fyzika sa príťažlivosť šíri kozmom vo forme gravitačných vĺn.

Gravitačné vlny patria k štyrom elementárnym kozmickým silám, na ktorých je vybudované a založenévšetko čo v kozme existuje a ktoré sú aj príčinou všetkých procesov, ktoré v ňom prebiehajú.

Einstein bol presvedčený, že realitu gravitačných vĺn nebude možné nikdy experimentálne pomocou meracích prístrojov dokázať. A to z toho dôvodu, že tieto vlny sú extrémne slabé, a to paradoxne napriek tomu, že ich účinok je silný.

Typickými „spúšťačmi“ vzniku nových gravitačných vĺn sú kozmické katastrofy, ako supernova-explózia, alebo spojenie („ztavenie sa“) dvoch vzájomne sa obiehajúcich čiernych dier.

Einstein sa ale mýlil.  Prešlo sto rokov odkedy vytvoril teóriu gravitačných vĺn a vedci pomocou tzv. LIGO detektorov po prvý krát priamo dokázali existenciu gravitačných vĺn.

Priam neskutočná presnosť merania, akou sa vyznačujú laserové LIGO detektory, je zásluha nemeckého fyzika Danzmanna a jeho spolupracovníkov. V Hannoveri Danzmann už dlhé roky pracoval s detektorom GEO600  a neprestajne zvyšoval jeho meraciu presnosť. Výsledky jeho práce optimálne vylepšili technické parametre amerických LIGO detektorov a tieto napokon na jeseň roku 2015 umožnili  americkým vedcom registrovať po prvý raz gravitačnú vlnu.

Tieto detektory dokážu určiť aj jej pôvod, respektíve zdroj, ktorý ju vyslal. Zachytená gravitačná vlna bola vyslaná z dvoch čiernych dier, ktoré navzájom splynuli, a to vo vzdialenosti 1,3 miliard svetelných rokov. Jedna mala 29 násobnú hmotnosť Slnka a druhá 36 násobnú hmotnosť Slnka.

V decembri  2015 sa vedcom podarilo zachytiť po druhý krát gravitačnú vlnu pochádzajúcu z toho istého nesmierne vzdialeného objektu, a to potvrdilo, že nešlo o žiadnú chybu detektorov, ktora by vyrobila nameraný efekt. 

V roku 2034 chce Európska kozmická agentúra ESA v kozme umiestniť obrovský LISA detektor, ktorého meracie ramená budú mať rozpätie 2,5 milión kilometrov. O ich roztiahnutie do takej neuveriteľnej dĺžky sa postarajú tri satelity.

Tento detektor bude mimoriadne citlivý pre merania gravitačných vĺn, vychádzajúcich z extrémne hmotných čiernych dier, ktoré sa nachádzajú v centrách galaxií.

Dôkaz gravitačných vĺn, spolu s teóriou gravitácie je najväčším objavom fyziky – bez gravitácie by neexistovala evolúcia a tým samozrejme ani život.