Sex a „láska“ so SexRobotmi - to je aj etická a religiózna Dilema

14.01.2018 23:52

Budúcnosť, ktorá nás už čoskoro očakáva a bude normálna: Televízna kráska je sexroboter a „pracuje“ pre Bayerischer Rundfunk ako pokusný objekt pre seriál Homo Digitalis. Medzičasom už existuje aj nové odvetvie psychológie – Robot-psychológia.

Tá predpovedá, že  SEXROBOTY spôsobia už v blízkej budúcnosti veľkú revolúciu v milostnom živote ľudstva a zároveň sa rozvinie nové priemyselné odvetvie – sexrobotika, ktoré bude vynášať miliardové zisky.

Umelá kráska v Homo Digitalis dokáže hovoriť a jej emocionálne reakcie možno nastavovať pomocou app. Prv ako sa začalo natáčanie v bavorskom televíznom štúdiu, tak ju testovala známa nemecká pornoherečka. Potvrdila, že to bola pre ňu zaujímavá skúsenosť.

Seriál Homo Digitalis je prvá štúdijná práca nemeckej televízie v oblasti skúmania budúcnosti sexrobotiky.

Je spoločným projektom BR, ARTE, ORF a IAO ( Fraunhofer Institut für Arbeitswirtschaft und Organisation).

V rámci projektu bolo zistené, že záujem o sex so sexrobotom má každý piaty Nemec. Viac ako polovica by nič nenamietala, ak by ich partner chcel mať robotický sex. A dokonca až 6 percent si vie predstaviť, že by sa dokázali do sexrobota zamilovať.

Známy odbornik pre umelú inteligenciu, David Levy je presvedčený, že najneskôr do roku 2050 bude sex so sexrobotmi úplne bežnou záležitosťou.

To znamená, že budúcnosť robotického sexu sa už začala. Sexroboty budú v priebehu rokov čoraz humanoidnejšie. V tomto smere vývoja sú najďalej Japonci, kde je ešte podstatne väčšie nadšenie pre robotický sex ako v Nemecku.

Sexuológ a sexuálny terapeut Clement nedávnom uverejnil teóriu, že detské sexroboty by mohli pomôcť pedofilom, aby len na nich odreagovali a vyžili svoje sklony. V tomto zmysle možno vychádzať aj z toho, že muži, ktorí znásilňujú ženy napr. preto, lebo nedokážu nadviazať so ženou vzťah, alebo preto, že z nejakých dôvodov ženy o nich nejavia záujem, budú mať možnosť vyžiť svoju nevyžitú sexualitu práve s robotickou sexpartnerkou.

Kontakt s humanoidnými robotmi a najmä so sexrobotmi bude vyžadovať aj novú etiku.

Dovolíme takým robotom, aby boli aj sami aktívni a vyzvali svojho partnera k sexu? A budú môcť napr. povedať aj nie, ak ich partner bude mať chuť na sex? Čím viac humanoidnejší budú, tým viac autonómných rozhodnutí a konaní budú schopní.

Skôr alebo neskôr, ich ľudstvo bude musieť integrovaiť aj do svojho zákonodarstva a začleniť ich do tohto systému. Dostanú  potom aj svoje zákonné práva?

To všetko vyriešiť bude ale nesmierne problematické a náročné.

Existencia humanoidných robotov bude ale veľkým problémom aj pre relígie a teológov.

Sociológovia a robot-psychológovia vychádzajú už teraz z toho, že za niekoľko desaťročí – najneskôr do konca storočia - už budú aktuálne aj manželské spojenia medzi človekom a robotom.

Ako sa k tomu postavia relígie? Požehná kresťanský kňaz v kostole také manželstvo?

Pokrstí humanoidného robota, ktorý prejaví žiadosť o krst? Takéto problémy samozrejme nerieši ani Biblia – či už Starý alebo Nový Zákon.

Britská informatička Kate Devlin, ktorá pracuje v oblasti HCI - Human Computer Interaction, je veľkou prívrženkyňou a propagátorkou robotického sexu.

Takmer každý človek túži po dotykoch, po nežnosti, po náklonnosti druhého pohlavia. Nie však každý má k tomu možnosť, a to z rôznych dôvodov. A v našej epoche tak čoraz viac ľudí žije osamelo, bez partnera. Podľa Devlin to budú práve sexroboty, ktorí takýmto ľuďom pomôžu vyriešiť naplnenie ich sexuálnych potrieb.

Okrem toho pribúdajú veľmi razantne – podmienené globálnym svetom – vzťahy i manželstvá na diaľku (jeden môj nemecký známy pracuje už niekoľko rokov v New Yorku a jeho manželka pracuje v Berlíne, poznám slovenského inžiniera z Košíc, ktorý pracuje už dva roky v Madride a jeho manželka, Prešovčanka pracuje v Prahe).

V takých prípadoch vyrieši veľa sex-tech a v budúcnosti sexrobotika.

Pre mňa je isté, že v budúcnosti v mnohých prípadoch nahradí intimitu dvoch ľiudí sex s robotmi.

A práve kontaktom s takými „bytosťami“ sa rozšíria pre človeka možnosti na lepšie „sebaspoznanie“ a na lepšie spoznanie vlastnej sexuality a na jej optimálne pozitívne rozvinutie.

O.i. som sa tejto problematike venoval aj v mojej slovenskej knihe v roku 1998, vydanej v Bratislave: Za prahom 3. tisícročia, kde som písal aj o „počítačovej milenke“.