Rakúsky megazásobník plynu je prázdny - kancelár teraz prosíka Rusko o plyn

19.05.2022 22:54

Podľa kritických rakúskych médií sa už celé týždne vie o tom, že vláda sa veľmi nedostatočne starala o zabezpečenie zaplnenia zásobníkov plynu. Tvrdia, že ak čoskoro nepríde ruský plyn, tak to Rakúsko veľmi tvrdo pocíti – už po niekoľkých dňoch sa zastaví práca vo fabrikách a firmách a státisíce budú nezamestnaní. Odrazu prosí Nehammer Moskvu o rýchle naplnenie  veľkého plynového zásobníka v Haidachu.

Ide o druhý najväčší zásobník v strednej Európe a ten je dôležitý nielen pre Rakúsko, ale aj pre Nemecko – jeho obsah je takmer tri miliardy kubických metrov. Keď je plný, tak jeho obsah dokáže pokryť štvrťročnú spotrebu Rakúska. Momentálne je úplne prázdny.

Ako píšu kritické médiá, tak Nehammer sa pokúša priam krčovite urobiť takpovediac z núdze cnosť, pričom prekrúca fakty. Dramatickú situáciu okolo prázdneho zásobníka „predáva“ systémovým  médiám ako demonštráciu svojej „moci“ voči Moskve a vyhlasuje, že hrozí Gaspromu:

„Ak zásobník v Haidachu nenaplníte, tak urobíme opatrenia, aby ho naplnili iní.“

Kto ale majú byť tí iní, to rakúsky kancelár „neprezradil“.

A treba povedať aj to, že Nehammer „hrozí“ Gaspromu len preto, lebo ho vzyvala Bavorská vláda, aby konečne niečo  podnikol. Tlak z Bavorska na Nehammera prišiel už pred nejakým časom, keď zásobník bol ešte na 20 percent kapacity naplnený.  Ale ten ho radšej nechal celkom vyprázdniť.

Teraz sa odrazu hrá na „hrdinu“ a voči systémovým médiám sa dáva tak, ako keby bol mocnejší ako Rusko. Kritické rakúske médiá k tomu výsmešne napísali, že naivne a či hlúpo len riskuje, že Rusov nahnevá tak velmi, že napokon do Rakúska nedodajú vôbec žiadny plyn.