Putin nariadil stav pohotovosti armády na západnej hranici

26.02.2014 16:47

 

Prekročenie červenej línie Rusko nikdy nepripustí

 

Ruský minister obrany Sergej Šoigu oznámil, že aj letectvo dostalo ten istý rozkaz. Bude overovaná pripravenosť armády a vzdušných síl k zásahu v krízových situáciách a pri vojenskom ohrození zvonku.

Skúšky pohotovosti prebehnú v dvoch etapách a potrvajú od dnešného dňa až do 3. marca. Ruskí diplomati vyjadrili svoje hlboké znepokojenie nad situáciou v Ukrajine. Ruský minister zahraničia Sergej Lavrov vydal dnes v Moskve vážne varovanie vzhľadom na veľké nebezpečie vplyvu pravicových extrémistov na osud Ukrajiny a žiadal od Kyjeva začatie dialógu národného zmierenia.

Oficiálne vyhlasuje Putinova vláda, že Rusko nezasahuje do ukrajinského chaosu, ako označujú súčasné pomery v Ukrajine. Avšak je tu aj nedávne vyhlásenie šéfa ruskej vlády Dimitrija Medvedeva, ktorý v Soči povedal, že momentálne existuje reálne nebezpečie ohrozenia zdravia a života Rusov žijúcich v Ukrajine.

 

Môj komentár:       Červená čiara, ktorá pre Rusko nesmie byť prekročená, je s určitosťou Krym a potom je to ochrana sedem miliónov občanov ruskej národnosti, ktorí sú súčasťou 45 miliónov obyvateľstva Ukrajiny. Ak Rusko posúdi, že im hrozí nebezpečie od ukrajinských pravicových neonacistických nacionalistov, tak rozhodne zasiahne vojensky - umožnuje mu to jeho národná militaristická doktrína, dovoľujúca taký krok k ochrane vlastných občanov. Čo a týka Krymu, ten je pre Rusov posvätný a dodnes ho viac ako 70 percent Rusov považuje za súčasť Ruska. Krym je pre Rusov niečo podobné ako pre Srbov Kosovo pole - je kusom ruskej zeme, kde ruskí bohatieri prelievali svoju krv, aby ho vytrhli tureckým uzurpátorom a začlenili do Ruska. Na Kryme žijú dnes 2 milióny obyvateľov a z toho je 60 percent Rusov. Krym je v rámci Ukrajiny autonómna oblasť, a tak hoci je jej súčasťou, robí jeho oblastná vláda proruskú politiku. Ak by mal v nových politických pomeroch stratiť svoju autonómiu, je isté, že to bude mať za následok vojenský zásah Ruska - veď Krym je aj domovským prístavom svetoznámej ruskej Čiernomorskej námornej flotily.