Londýn sa obáva útoku ISIS chemickými zbraňami vo Veľkej Británii

03.01.2017 23:37

Britskí vládni poverenci pre bezpečnosť počítajú podľa všetkého s tým, že teroristi ISIS zamýšľajú nasadiť vo Veľkej Británii chemické zbrane, a tak spôsobiť smrť čo najväčšieho počtu ľudí.

Britský minister pre bezpečnosť Ben Wallace varuje verejnosť pred možným útokom ISIS za použitia chemických zbraní. Povedal to v rozhovore pre Sunday Times. Podľa neho je také nebezpečie veľmi reálne, lebo chemickí odborníci pracujúci pre Islamský štát dokážu zhotoviť v každom prípade horčičný plyn, ktorý je veľmi nebezpečný.

V prvej svetovej vojne usmrtil a zranil desaťťisícky vojakov. Jeho silný dráždivý a leptajúci účinok poškodzuje v prvom rade pokožku, oči, dýchacie cesty, sliznicu a žalúdok.

Wallace vychádza pri svojom tvrdení z toho, že teraz, keď je ISIS na ústupe zo svojich území v Sýrii a Iraku a veľký počet britských bojovníkov Islamského štátu sa vráti do Británie, tak je pravdepodobné, že k niečomu takému môže prísť.

V tejto súvislosti musí s niečím podobným rátať aj Nemecko, aj keď to oficiálne žiadny nemecký politik ešte nevyslovil. A to predovšetkým z dvoch dôvodov: Nemci sú celkom iní ako Briti a nemajú v sebe povestný britský kľud (istý druh stoicizmu).

Druhý dôvod je ten, že by to bola ďalšia voda na mlyn pre strany, ktoré vládna koalicia, ale i opozícia, označujú tvrdohlavo za extrémne populistické