Keď aj mŕtvy musí naďalej platiť

23.11.2014 19:02

Po smrti svojho 57 ročného manžela chcela Angličanka Mária Raybouldová vypovedať jeho zmluvu s mobilným operátorom T-Mobile UK. Niečo také by malo byť úplne samozrejmou záležitosťou. Ten jej však posielal aj naďalej každý mesiac účet vo výške 32 eur. Nič nepomohlo ani to, keď jej syn osobne hovoril s mobilným operátorom a ukázal mu aj úmrtný list svojho otca. Účty pre Máriinho zomrelého manžela neprestali chodiť ani potom. Keď suma, ktorú Mária mala platiť, narástla už na 140 eur, rozhodla sa k zúfalému kroku. 

Vzala urnu s popolom mŕtveho manžela, dopis krematória, kde bol spopolnený, účet za pohreb a úmrtný list a vybrala sa opäť k mobilnému operátorovi. Tam všetko položila na stôl a pred viacerými prítomnými klientami, ktorí si tam vybavovali zmluvy, s plačom a veľmi nahlas začala porobne rozoberať situáciu a žalovať sa nad obrovskou nehanebnosťou T-Mobilu UK. 

Až teraz, keď sa naplno ukázala aj pred prítomnými klientami celá absurdná nehoráznosť mobilného operátora, ktorému to odrazu bolo nanajvýš nepríjemné, prišlo k zrušeniu zmluvy a "odpusteniu" dlhu, ktorý žiadnym dlhom nebol. 

Podobné prípady sa v našej bezohľadnej spoločnosti, kde sa všetko točí len okolo ziskov a peňazí, odohrávajú bežne a nie sú ničím výnimočným. Demokracia, spravodlivosť, sociálne cítenie, humanizmus a tolerancia - to všetko sa stáva čoraz viac len prázdnym pojmom, bez skutočného plnohodnotného obsahu.